SAMEN BOUWEN AAN DE SAMENLEVING

Mensen in nood

In 2002 teisterden heftige overstromingen Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië en kwamen de huizen van 33 internationale collega’s onder water te staan. Ja, dan komt verdriet ineens heel dichtbij. Dankzij donaties van de HORNBACH-groep en collega’s konden we deze medewerkers en hun families (financieel) bijstaan. En dat voelde goed. Zo goed dat we datzelfde jaar nog de Stichting Mensen in Nood hebben opgericht. Vanaf dat moment draagt elke HORNBACH-medewerker maandelijks een euro af aan de stichting. Dit proces gaat helemaal vanzelf, dus jij hoeft je hier niet druk om te maken. En met het geld? Daar helpen we elkaar mee wanneer het echt even nodig is.

Stichting Hornbachhelpt

Maar we zetten ons niet alleen in voor collega’s. Met Stichting HORNBACHhelpt dragen we sinds 2017 ook ons steentje bij aan onze samenleving. Middels onze mensen én materialen ondersteunen we maatschappelijke organisaties bij bouw- of tuingerelateerde projecten. Deze organisaties weten met ijverige vrijwilligers en minimale budgetten het maximale uit de samenleving te halen. Dat vinden we bij HORNBACHhelpt bewonderenswaardig en doen daarom ook graag onze spreekwoordelijke duit in het zakje. Zo knapten we in Breda een inloophuis voor kankerpatiënten op, plaatsten we bij de Voedselbank in Groningen een nieuwe keuken en bouwden we een blokhut in de tuin van een wooncomplex in Hardinxveld-Giessendam zodat alle driewielfietsen van bewoners droog staan.

Nieuwsgierig naar meer mooie voorbeelden? Kijk op www.hornbachhelpt.nl.

Duurzame producten

Duurzaamheid, een geliefd begrip dat veel thema’s omvat. Denk aan corruptiebestrijding, arbeidsveiligheid en medewerkerswelzijn. Maar het gaat ook over ons assortiment en de ethische beslissingen die hierbij komen kijken. Zo verkopen we geen handgeslepen natuursteen omdat het werk wat hierbij komt kijken vaak onmenselijk is. En moet hout dat van buiten de EU komt, voorzien zijn van een geldig FSC-certificaat voordat het bij ons in de schappen mag liggen. Met ons eigen FloraSelf-merk gaan we zelfs nog verder. Dit keurmerk garandeert dat er tijdens de plantenkweek geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden die neonicotinoïden bevatten of schadelijk zijn voor bijen.  

Duurzame bouw vestigingen

Nieuwe HORNBACH-filialen bouwen we graag zo duurzaam mogelijk. Zo gebruiken we enkel materialen die aan het einde van hun levensduur nog voor circa 90% herbruikbaar zijn en besteden we sinds een paar jaar veel aandacht aan verlichting. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke lichtinval, is er minder kunstverlichting nodig. Daarnaast gebruikt elke nieuwe vestiging een geavanceerd gebouwbeheersysteem dat de kunstmatige verlichting die wél nodig is, aanpast aan de zon. Handig! En onze nieuwste panden in Apeldoorn en Enschede zijn zelfs voorzien van 3.000 zonnepanelen. We verbruiken dus echt geen watt te veel!  

Maar niet alleen dat. Ook verwarmen gebeurt duurzaam. Onze vestigingen in Tilburg en Amsterdam zijn bijvoorbeeld aangesloten op het warmtenet, waardoor onze CO2-uitstoot met ruim 70% daalt. Een cijfer waar we trots op zijn.  

En in Zwolle deden we er zelfs nog een schepje bovenop. Daar plaatsen we bomen en hagen voor voldoende schaduwwerking en zo hittestress (opwarming van de grond) tegen te gaan. Bovendien zorgt een infiltratiesysteem met buffering op het eigen terrein voor afwatering van hemelwater en een gezonde grondwaterstand. Nu én later! 

Iedereen kan een bijdrage leveren

Wereldwijd werken er ruim 21.000 collega’s uit meer dan 70 landen bij HORNBACH. En volgens ons kan iedereen een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Daarom hebben we een internationale ideeënbox bedacht waar iedereen tips, suggesties of ideeën kan delen! 

Zelf ook bijdragen?

Bekijk onze vacatures