MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

Wij vinden dat maatschappelijk en verantwoord ondernemen staat voor het maken van verantwoorde keuzes op het gebied van mens en milieu. Zo zetten we ons in voor onze collega’s en de samenleving met de door ons opgerichte stichtingen Mensen in Nood en HORNBACHhelpt. We bieden waar het kan duurzame producten aan, we bouwen nieuwe HORNBACH-vestigingen zo duurzaam mogelijk, en er is een internationale ideeënbox waar iedereen tips, suggesties of ideeën kan delen.

Samen bouwen aan de samenleving

Mensen in nood

In 2002 teisterden heftige overstromingen Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië en kwamen de huizen van 33 internationale collega’s onder water te staan. Ja, dan komt verdriet ineens heel dichtbij. Dankzij donaties van de HORNBACH-groep en collega’s konden we deze medewerkers en hun families (financieel) bijstaan. En dat voelde goed. Zo goed dat we datzelfde jaar nog de Stichting Mensen in Nood hebben opgericht. Vanaf dat moment draagt elke HORNBACH-medewerker maandelijks een euro af aan de stichting. Dit proces gaat helemaal vanzelf, dus jij hoeft je hier niet druk om te maken. En met het geld? Daar helpen we elkaar mee wanneer het echt even nodig is.

Stichting HORNBACHhelpt

Maar we zetten ons niet alleen in voor collega’s. Met Stichting HORNBACHhelpt dragen we sinds 2017 ook ons steentje bij aan onze samenleving. Middels onze mensen én materialen ondersteunen we maatschappelijke organisaties bij bouw- of tuingerelateerde projecten. Deze organisaties weten met ijverige vrijwilligers en minimale budgetten het maximale uit de samenleving te halen. Dat vinden we bij HORNBACHhelpt bewonderenswaardig en doen daarom ook graag onze spreekwoordelijke duit in het zakje. Zo knapten we in Breda een inloophuis voor kankerpatiënten op, plaatsten we bij de Voedselbank in Groningen een nieuwe keuken en bouwden we een blokhut in de tuin van een wooncomplex in Hardinxveld-Giessendam zodat alle driewielfietsen van bewoners droog staan.

Nieuwsgierig naar meer mooie voorbeelden? Kijk op www.hornbachhelpt.nl.

Duurzame bouw vestigingen

Nieuwe HORNBACH-vestigingen bouwen we graag zo duurzaam mogelijk. Zo gebruiken we enkel materialen die aan het einde van hun levensduur nog voor circa 90% herbruikbaar zijn en besteden we sinds een paar jaar veel aandacht aan verlichting. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke lichtinval, is er minder kunstverlichting nodig. Daarnaast gebruikt elke nieuwe vestiging een geavanceerd gebouwbeheersysteem zodat de kunstmatige verlichting die wél nodig is, zich aanpast aan de zon. Handig! Bij de nieuwere vestigingen zijn de daken volgegooid met zonnepanelen, de panden in Apeldoorn, Enschede en Nijmegen zijn voorzien van 3.000 zonnepanelen. We verbruiken dus echt geen watt te veel!  Maar we doen nog veel meer, nieuwsgiering? Klik hier! 

Duurzame producten

Duurzaamheid, een geliefd begrip dat veel thema’s omvat. Denk aan corruptiebestrijding, arbeidsveiligheid en medewerkerswelzijn. Maar het gaat ook over ons assortiment en de ethische beslissingen die hierbij komen kijken. Zo verkopen we geen handgeslepen natuursteen omdat het werk wat hierbij komt kijken vaak onmenselijk is. En moet hout dat van buiten de EU komt, voorzien zijn van een geldig FSC-certificaat voordat het bij ons in de schappen mag liggen. Met ons eigen FloraSelf-merk gaan we zelfs nog verder. Dit keurmerk garandeert dat er tijdens de plantenkweek geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden die neonicotinoïden bevatten of schadelijk zijn voor bijen.  

Iedereen kan een bijdrage leveren

Wereldwijd werken er ruim 21.000 collega’s uit meer dan 70 landen bij HORNBACH. En volgens ons kan iedereen een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Daarom hebben we een internationale ideeën box in het leven geroepen waar iedereen tips, suggesties of ideeën over dit onderwerp kan delen. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsfilosofie en op deze manier geven we iedereen de kans om hieraan bij te dragen.

Zelf ook bijdragen?

Bekijk alle vacatures